Přejít k hlavnímu obsahu

První zemědělská Záhornice, a.s.

21. 11. 2022

Jistě neušlo vaší pozornosti velmi diskutované téma ochrany zvířat, především pak zajištění jejich dobrých životních podmínek. Evropské organizace na ochranu zvířat přicházejí s kampaní, která přesvědčuje a zavazuje producenty k tomu, aby do roku 2026 byly zavedeny radikální změny v postupech produkce brojlerů. Jedná se o koncept ECC - European Chicken Commitment. Zaměření na dobré životní podmínky kuřat však není ničím novým. Pro všechny farmy, ale i zpracovatelské podniky jsou již dnes zavedeny standardy welfare (správného zacházení se zvířaty), které jsou důsledně kontrolovány nezávislými autoritami. Čeští a slovenští chovatelé kuřat a firmy zabývající se produkcí kuřecího masa pečují dobře o své brojlery a starají se o pohodu a zdraví svých hejn v souladu s českou a slovenskou legislativou. Provádějí a jsou nadále odhodláni dělat potřebné změny, aby byly optimalizovány dobré životní podmínky.

ECC se zaměřuje na požadavky hustoty osazení hal chované drůbeže, druhy plemen, parametry prostředí v halách a na zpracovatelské provozy z pohledu používaného omračování. Konkrétně se ECC zaměřuje na zlepšení výsledků v oblasti dobrých životních podmínek brojlerů s využitím pomaleji rostoucích plemen, nařízení většího prostoru při výkrmu, používání prostředků pro obohacení prostředí a vyšší intenzity světla pro brojlery na farmách. Rovněž vyžaduje zásadní změny v systémech porážky brojlerů.

Zlaté kuře

Na druhou stranu je třeba si uvědomit dopady případného zavedení konceptu ECC v celé jeho šíři. ECC by mohlo mít negativní dopady na životní prostředí například tím, že dojde k prodloužení doby výkrmu brojlerů o dva až tři týdny, což způsobí vyšší spotřebu krmných směsí a větší náklady na jejich přepravu, vyšší produkci skleníkových plynů, zvýšení spotřeby vody a energií. Dalším negativním dopadem by byla potřeba navyšování výkrmových kapacit – nových hal pro zajištění dostatečné kapacity zásobování trhu.

Všechna výše uvedená opatření by mohla mít zásadní vliv na dostupnost a cenu kuřecího masa pro konečné spotřebitele.

Spotřebitelé se již dlouho zajímají o kvalitu potravin a jejich původ. Jako největší zpracovatel a dodavatel drůbežího masa v České republice se vždy snažíme reagovat na potřeby zákazníků, a proto jsme od roku 2010 uvedli na trh Zlaté kuře. Jedná se o meziplemenného křížence, který je vyšlechtěn na žlutou barvu kůže a je určený k pomalému růstu. Pomalý růst a přirozený způsob chovu se projevují lepší vyzrálostí masa a jeho chuti. Na trh dodáváme celé kuře i jeho díly. Podíl prodeje Zlatého kuřete se pohybuje okolo 4 % z celkové produkce Vodňanské drůbeže.

DALŠÍ ZPRÁVY